Ανακατεύθυνση στην παλιά ιστοσελιδα

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΡΙΖΩΜΑΤΩΝ - ΔΑΣΚΙΟΥ - ΣΦΗΚΙΑΣ

Θέση και περιγραφή

Τόπος – Θέση – Περιγραφή

Τα κοινοτικά Διαμερίσματα της Δημοτικής κοινότητας Μακεδονίδος του Δήμου Βέροιας, Πολυδένδρι, Σφηκιά και Δάσκιο και ο οικισμός Χαράδρα, εκτείνονται στις δυτικές και βόρειες πλαγιές του ορεινού όγκου των Πιερίων, παράλληλα με την διαδρομή της κοίτης του ποταμού Αλιάκμονα.Ανατολικά του άξονα αυτού και σχετικά λίγο απομακρυσμένοι από αυτόν βρίσκονται τα Ριζώματα και η Ελαφίνα, οι οποίοι όμως αποτελούν ένα ενιαίο οικιστικό σύνολο με τους προηγούμενους οικισμούς.

Βρίσκεται στο νοτιότερο τμήμα του Νομού Ημαθίας, εκεί που ο Αλιάκμονας χωρίζει το Βέρμιο με τα Πιέρια, φέρει μέσο υψόμετρο 700 περίπου μέτρα, συνολική έκταση 200.000 χιλ. στρέμματα και συνολικό πληθυσμό 2.480 κάτοικοι.

 

απογραφή 2001
απογραφή 2011
απογραφή 2021

Συνορεύει προς:

  • Βορρά με το Δήμο Βεροίας
  • Νότια και Ν.Α με το Δήμο Πιερίων Ν. Πιερίας
  • Ανατολικά με το Δήμο Βεργίνας Ν. Ημαθίας
  • Δυτικά και Ν.Δ με το Δήμο Βελβεντού Ν. Κοζάνης.

Κλίμα

Ο κλιματικός τύπος που επικρατεί είναι Μεσογειακός των παραμεσογειακών περιοχών, που χαρακτηρίζεται από την ξηρασία του θέρους και την αφθονία των χειμερινών βροχών. Οι άνεμοι που επικρατούν στην περιοχή είναι Βόρειοι – Βορειοανατολικοί.

Η μέση θερμοκρασία τον περισσότερο χρόνο (Ιανουάριος – Σεπτέμβριος), ξεπερνάει τους 20ο C, αλλά κατά τη χειμερινή περίοδο είναι συχνή η πτώση της θερμοκρασίας και κάτω από του 0ο C.

Το ποσοστό των βροχοπτώσεων είναι μεγάλο για τα ελληνικά δεδομένα (μέσο ετήσιο ύψος περίπου 700mm).

Κύριο ρόλο στη διαμόρφωση των κλιματικών συνθηκών στη περιοχή εκτός από το ανάγλυφο του εδάφους, τα μεγάλα υψόμετρα των γειτονικών όγκων παίζει και η ύπαρξη των τεχνητών λιμνών του Πολυφύτου, της Σφηκιάς και των Ασωμάτων.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top